TIPS TIDURKAN BAYI SELSEMA

ImageSelamat pagi!

Tak lena tidur ke semalam? Anak menangis? Selsema dan batuk-batuk?

Hari ini saya nak kongsikan tips bagi membantu anak anda tidur bila mereka selsema, nak-nak dah musim hujan ni kan?

Pakej selsema & batuk datang sekali. Yang tak best tu, kesian tengok anak tak selesa tidur, hidung tersumbat dan sebagainya.

Bila dia tak selesa maka makin keraplah tangisannya bergema, tidur ibu-bapa pun boleh terganggu, mungkin anda bole apply teknik yang bakal saya kongsikan bersama hari ini,

Bagi anak yg masih kecil,

Si Ibu boleh menidurkan anak dalam posisi duduk. Si Ibu tidur dalam keadaan duduk sambil memeluk anak, secara tidak langsung anak juga akan tidur dalam posisi tegak, ini dapat membantu melegakan hidung yang tersumbat. Untuk keselesaan si ibu, bersandarlah pada beberapa bantal, jadi si ibu & anak dapat tidur dengan lebih lena!

Bagi anak yang sudah besar,

Bantu anak-anak tidur dengan mengalas kepala mereka dengan beberapa bantal, dalam keadaan posisi tidur kepala lebih tinggi ini dapat membantu melegakan pernafasan si anak.

Sebagai ibubapa, sentiasalah mendoakan anak-anak kita dikurniakan kesihatan yang baik, kerana kesihatan yang baik adalah satu anugerah dari Nya. In sha Allah.

Selamat mencuba!

#tips #KidsHealth #KidsHealthByDurruzAzam

 

Advertisements